niedziela, 12 kwietnia 2015

Pieczeń z gęsi




składniki:

filet z gęsi w całości bez skóry
mięso z 2 udek bez skóry

mięso zmielić i dodać :
2 jajka,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki suszonego warzywka,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
1 łyżeczka curry,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
dobra garść majranku przetartego.
Dobrze wymieszać.

wykonanie:

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie
dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę
i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze.
Smarujemy gęsim tłuszczem po wierzchu oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym i pieczemy 60 minut przy 180 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz