wtorek, 4 sierpnia 2015

Salceson wieprzowy z niespodzianką


składniki:

1 kg. łopatki wieprzowej
4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)
5 nóżek wieprzowych
1 opakowanie żelatyny

przyprawy:

sól himalajska do smaku
pieprz czarny 1 - łyżeczka
kolendra gnieciona - łyżeczka 1
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
papryka słodka - mielona
kminek cały łyżeczka - 1
majeranek - 2 łyżki
gałka muszkatołowa łyżeczka - 1
ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,

wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, skórkę z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatyną, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy papryki i umieszczamy je w osłonce w której obkładamy papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową 100 mm o długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu z salcesonem. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.






















2 komentarze:

  1. Salcesonu nie robiłam, ale domową mielonkę bez tzw szynkowaru tak i była bardzo dobra. Wcale nie trzeba mieć wymyślnych urządzeń aby stworzyć coś smacznego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj zrobiłam. Jest pyszny, dzięki za przepis :) Do tej pory, robiłam tylko biała kiełbasę, ale teraz powiększę swoje menu. Mam osłonki termokurczliwe, więc w przyszłym tygodniu spróbuje zrobić inną wędlinę. Jeszcze raz dzieki.

    OdpowiedzUsuń