wtorek, 19 stycznia 2016

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym.


Przepis na 15 bułek.

składniki:

1 kg mąki typ 500
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek

nadzienie:

2 duże pieczarki, 2 suszone pomidory i średnią cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z pomidorów. Solimy, pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki i cebula są miękkie, studzimy.

wykonanie:

1 - przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki.

2 - dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

3 - wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6 - po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki, nakładamy do każdej farsz, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

7 - po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.

8 - nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C.

9 -  wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.

Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

































Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza