środa, 4 stycznia 2017
Mielonka z golonki w słoiku.
Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .
Surowiec:
mięso z golonki 1,65 kg
Przyprawy:
peklosól 28 g
pieprz biały 3 g
czosnek mielony 3 g
Wykonanie:
Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Tak wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie przez chwilę wyrabiamy farsz. Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
przepis z 2,5 kg mięsa Surowiec: - chude mięso wieprzowe z szynek, łopatek, biodrówki 2 kg - tłuste mięso wieprzowe boczek 0,5kg - s...
-
2 filety z kurczaka Solanka do filetów: Filety dałem do solanki 50 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 0,5 litra wody. 2 filety ...
-
surowiec: 1,3kg szynki wieprzowej szynkowar z woreczkiem przyprawy: 1 łyżeczka peklosoli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 ły...

Coś wspaniałego
OdpowiedzUsuńSuper,
OdpowiedzUsuń